Szuper Szállás - Bringa Panzió Dunapataj
Webséta
  • Látnivalók

    Látnivalók

    >> Bemutatjuk a környék érdekességeit!


next prev
Fejléc
Dunapataj címer

Dunapataj

Dunapataj közel 4000 lelket számláló nagyközség.
Templomai a református templom (XV. század), katolikus templom (1761.), régi épületei, lakóházai igazi vidéki hangulatot árasztanak.

A katolikus templom 1761-ben barokk stílusban épült, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel. Az épület érdekessége, hogy az 1930-as években, Möller Károly tervei szerint, a szentély "elhúzásának" módszerével bővítették.

Az unitárius templom 1982-től a Pataji Múzeumnak ad otthont, itt található Dunapataj néprajzi, régészeti és dokumentációs anyaga.

Az 1959-ben alapított múzeumhoz tartozik négy paraszti épület. A szabadtéri múzeumtájházában állandó kiállítás van berendezve, "Pataji parasztház a XIX. Században" címmel. A tájház mellett egy istálló áll, a szomszédos telken pedig berendezésre váró kovácsműhely és egy lakóház.

Az általános iskola előtt található a Kossuth - szobor 1894-ből. A rendszeresen megrendezett nyári és őszi rendezvények már hagyományt jelentenek a Dunapataj életében.

Fejléc
Szelidi-tó címer

A Szelidi-tó

A település egyik fő meghatározója a Duna jelenléte, a dunai szigetek és mellékág. 1000 m-es ápolt, árnyas, jól kiépített, homokos-fövenyes szabadstranddal, csúszdával várja a látogatókat.

Turisztikai, üdülési lehetőségei változatosak, alkalmas fürdésre, vízi sportokra, csónakázásra és horgászatra. A település természeti értékeiben szintén gazdag. Ide tartozik az 1976 óta védett Dunapatajtól 4 km-re található a Szelidi-tó, ami fürdésre, horgászásra egyaránt alkalmas.

A több hetes Szelidi Nyár rendezvénysorozat szórakozási lehetőséget nyújt az üdülőknek. Szelidi-tó igazi horgászparadicsom. Itt az óriás harcsától kezdve az amúron át a pontyig mindenféle halfajta megtalálható. A tóba rendszeresen telepítenek halakat, így ideális hely a horgászatot kedvelőknek. Napijegy, hetijegy, éves horgászjegy a Sporthorgász Egyesületnél válthatók.

Az üdülésiszezon május 15-től szeptember 15-ig tart.

A Szelidi-tó lényegében holtág, kialakulását és fejlődését a Duna kialakulásával kell összekapcsolni. A Szelidi-tó sajátos kémiai összetételű, nátrium-ion, klorid-, és hidrogénkarbonát-ion . A tóvíz egyik fontos sajátossága annak jódtartalma, amely gyógyhatást növelő értékes elem.

Fejléc
Kaolcsa címer

Kalocsa

A falutól 15 km-re helyezkedik el Kalocsa. Kalocsa a Duna-Tisza köze legrégebbi városa, melynek múltja, több mint 1000 évre nyúlik vissza, Érseki város.

A Főszékesegyház, az érseki palota és egyéb egyházi épületek, valamint a kanonokházak által körülvett Szentháromság tér a város centrumát képzi, melyekturisták kedvelt látványosságai és a város büszkeségei közé tartoznak.

A paprikamúzeum, a kalocsai paprika- termesztés és feldolgozás történetével ismerteti meg a látogatókat. Az Érseki Palota keleti szárnyában található Patachich-terem Kalocsa város és a Dél-alföldi régió egyik fontos idegenforgalmi látványossága.

Fejléc
Bakod-Puszta címer

Bakod Puszta

Csupán 5 km távolságra található Dunapatajtól Bakod Puszta.

Igazi tanyasi hangulat, lovak, birkák, marhák és minden ami hozzá tartozik.

Lovaglási, kocsikázási lehetőséggel és izgalmas Puszta programmal, lovas és ügyességi bemutatókkal.

Alkalmanként versenyek megrendezésére is sor kerül.

Fejléc
Hajós címer

Hajós

Hajós városa az Alföldön, Bács-Kiskun megye déli részén Kalocsától dél-keleti irányban 20 km-re, Bajától észak-keleti irányban 30 km-re helyezkedik el.


A város területe 8990 ha, ebből 289 belterület. Népessége 2005-ben mintegy 3400 fő. A település 1970 óta nagyközség, a Habsburg időkben mezővárosi és vásártartási joggal rendelkezett.

Nevezetességek

Hajós város büszkesége a mintegy 1300 présházból álló Pincefalu. A város ünnepe is a borhoz kapcsolódik, ez a minden év május utolsó hétvégéjén megrendezésre kerülő Orbán Napi Borünnep, aminek kulturális programjai sokezres érdeklődőt vonzanak.

A település történelmi központja a Köztársaság tér, amelynek barokk épületei kisvárosias hangulatot árasztanak. Ezen épületek az alábbiak: A Szt. Imre római katolikus templom 1728-ban épült barokk stílusban, oldalhajókkal 1879-ben egészült ki. Főoltárán Szűz Mária fából készült 1 m magas szobra található, amelyet az Óhazából hoztak magukkal a betelepülők. A elötte történt gyógyulások miatt csodatevőnek nevezett szobor a XVI. századból származik. A római katolikus plébánia a XVIII.sz. elején épült későbarokk stílusban.

Fejléc
Hajós címer

A Hajósi Barokk Kastély

Hajóson található még a híres Hajósi Barokk Kartély amelynek építését az 1739-es években kezdték meg.


A barokk stílusú hajósi kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette 1740-ben vadászkastély céljára, mivel a Hajós környékén elterülő erdőségek igen gazdagok voltak vadban. 1766-67-ben gróf Batthyány József érsek kibővítette a kastélyt, ekkor nyerte el mai formáját. 1907-08-ban árvaházzá alakították át az épületet.

A hajósi volt érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi Régió második legrégebbi kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön.

Fejléc
Kecskemét címer

Kecskemét vallási épületei

Kecskemét megyei jogú város, Bács-Kiskun megye székhelye, lakónépesség szerint a nyolcadik legnagyobb, közigazgatási terület szerint a hetedik legnagyobb település Magyarországon. A Duna-Tisza köze egyik regionális központja. A szocializmus évei után Kecskemét gyors, az országos átlagot meghaladó fejlődésnek indult. Sorra telepedtek meg a kisebb ipari üzemek, gyárak a várost ölelő körgyűrű mellett, és a fejlődés most is töretlenül folytatódik. A városközpont legtöbb épületét felújították, a gépjárműközlekedést egyre nagyobb területről tiltják ki. 1989. április 1-jén a város megkapta a megyei városi rangot.


Kecskemétre mindig jellemző volt a különböző vallásokkal szembeni türelem. A "régi" és az "új" hit követői 1564-ben kötöttek egyezséget az öreg kőtemplom használatáról. Ezt követően más vallások hívei is otthonra leltek a városban. Erről tanúskodnak a főtéren található és a főtérhez közeli utcákban álló templomok is. Megépítették itt templomaikat a zsidók - a zsinagóga ma a Tudomány és Technika Háza - a katolikus, a református, az evangélikus és az ortodox vallás hívei.

Fejléc
Kecskemét címer

Kecskeméti Cifra Palota

A szecessziós remekművet a Lechner-iskolához tartozó Márkus Géza tervezte 1902-ben. Homlokzatán a lila majolikamezők a pécsi Zsolnay-gyárban készültek, ahogy a mázas tetőcserepek, kis kémények is. A mezőkben az élénk színű szecessziós virágmotívumok magyar népművészeti motívumokkal keveredve jelennek meg. A mai Kecskeméti Képtárnak otthont adó épület eredetileg több funkciót is betöltő bérpalotának épült. Belül legdíszesebb terme a Pávás terem, amely egykor a kaszinó dísztermeként működött.

Fejléc
Kecskemét címer

Kecskeméti Fürdő

2011. december 22-én nyitotta meg kapuit az új Kecskeméti Fürdő. A 2800 négyzetméter fedett vízfelülettel rendelkező wellness fürdő az ország egyik legrangosabb versenyuszodáját is magában foglalja.

A szabadidő és versenysport kedvelői a 10 pályás 50x25 méteres uszoda mellett igénybe vehetik a 25x16 méteres bemelegítő és a 30 fő egyidejű úszásoktatására alkalmas tanmedencét. A gyógyászati részlegben 6 db masszázs helyiség, 3 db iszap kezelő és 1 db tangentoros kezelő helyiség (2 káddal) található önálló vetkőző előtérrel és zuhanyfülkével. A szolgáltatások köre szolárium helyiséggel és orvosi tanácsadóval egészül ki. Gyermekmegőrzőnkben szakavatott nevelők vigyáznak a kiskorú gyermekekre, amíg a szülők a létesítmény egyéb szolgáltatásait vehetik igénybe.

Fejléc
Kecskemét címer

Kecskeméti Arborétum

A Kecskeméti Arborétum a központtól mintegy 3 kilométerre található, ahol 62 hektáron különböző növénykülönlegességekkel és védett fajokkal találkozunk.

A 25 ha-os gyűjteményes részen 900 féle fa és cserje él. Az itt kialakításra kerülő növényföldrajzi ösvények, a Föld különböző éghajlati övezeteit képezik le, úgy mint a mediterrán, atlantikus és pacifikus észak-amerikai, kelet-ázsiai, balkáni, pannóniai területek jellegzetes növényvilágai.

A legkisebb, 2 hektáros egysége az egyházi terület, ahol 1999-ben alakították ki a Magyar szentek szoborsétányát. Ezen kívül kegyeleti hely, szabadtéri oltár, Lourdes-i barlang, és 15 stációból álló kálvária nyújt különleges élményt az idelátogatóknak. Az arborétumban kilátó, erdei tornapálya, fajátszótér, és tanösvények várják erdei iskolába a természetes környezetben tanulni vágyó látogatókat.

Fejléc
Bugac címer

Bugac

Bugac az Alföldön, a Duna és Tisza között, annak középső részén az ún. Kiskunsági Homokhátságon helyezkedik el.

Bács-Kiskun megye középső-keleti részén, a megyeszékhelytől, Kecskeméttől kb. 40 km-re található. Az egykori pusztai állattartás maradványai az 1930-as évekig a nagyobb kiterjedésű közlegelőkön maradtak meg, mint Bugacon. Bugac - Kecskemét egykori pusztája - ma a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb homoksági területe, ahol külterjes állattartás most is folyik.

Bugac régóta ismert lótenyésztéséről és lovassportjáról is. Abonyi Imre fogathajtó világbajnok emlékét és győzelmeit egy márványtábla örökíti meg. Az istállókkal átellenben áll a Pásztormúzeum kúp alakú építménye, mely a régi szárazmalmok stílusában épült.

A Nagybugaci-erdő részét képező Ősborókás 800 hektáros területe Bioszféra Rezervátum. A mészben gazdag homoktalajok és napsütötte buckatetők és oldalak kedvező termőhelyi feltételeket biztosítanak a borókának. Gazdag cserjeszinttel elegyes fehérnyarasok is jellemzői az itteni buckavidéknek. A terület természeti értékei a piros keresztjelzésű útvonalon haladva fedezhetők fel.

Fejléc
Kecel címer

A Hadtörténeti Múzeum

A Pintér Művek Hadtörténeti Múzeum Haditechnikai Park négy egymástól független kiállításból áll.

1. Fegyvermúzeum.
A kiállított fegyverek (maroklőfegyverek, puskák, géppuskák, sportfegyverek) között megtalálható a Magyar Honvédségben rendszeresített kézifegyverek nagy része, sportpisztolyok, valamint Kádár János vadászfegyverei.

2. Tüzérmúzeum.
A kiállítás a magyar tüzérség eszközeit, öltözékeit mutatja be.

3. Makettház.
A makettházban sok száz különféle harci eszköz miniatür másolata tekintheto meg.

4. Szobor és Haditechnikai park.
A múzeum talán leglátványosabb része a több mint 3 hektáron elterülo szabadtéri kiállítás és a kiállítást körülölelo szoborpark. Itt tekinthetok meg a Magyar Honvédségben használt különbözo harci eszközök helyreállított darabjai.

Fejléc
Kecel címer

Vörös mocsár Tanösvény

A Duna-Tisza közi Hátság nyugati peremvidéke, Császártöltés és Kecel között meredek letöréssel magasodik a Duna-völgy fölé.

Az ország egyik egykor állóvizekben leggazdagabb területe volt ez a vidék. A táj arculatának átalakulása a mélyben rejtőző, néhol 3-5 m vastag tőzeg bányászatának köszönhető. A tőzegbányászat következtében kialakult, változatos élőhelyek gazdag élővilágot tartanak fent. A tőzeges talajon főleg fűzbokrokkal tarkított mocsári nádasok teremnek.

A Csala csárda közelében induló Vörös mocsár tanösvény a tőzeg-tavak közötti töltéseken vezet keresztül és mutatja be a mocsár változatos élővilágát. A turistákat kihelyezett táblák segítik a hely megismerésében.

Fejléc
Kiskőrös címer

Kiskőrösi Petőfi Szülőház

A világon a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor 1823. január 1-jén Kiskőrösön született.
E csodás városban megtekinthetjük a szülőházát.

Édesapja hentes-és mészárosként a megye egész területét bejárta, így környékünk Petőfi - emlékekben gazdag. A költő szülővárosában sikerült eredeti állapotában megőrizni és autentikusan berendezni a szülőházat, létrehozni egy Európa-szerte is különleges műfordítói szoborparkot, egy színvonalas irodalmi múzeumot , melynek része egy kisgaléria is.

A szülőház a XVIII. században épült, első szobája a család bútorait őrzi, nyitott kéményes konyhája korabeli edényekkel van felszerelve, az udvari terem a kiskőrösi tartózkodás és a keresztelés relikviáit, dokumentumait mutatja be. A szülőház udvarán ma is látható a jégverem, is itt áll a világ első köztéri Petőfi - szobra is. A város központjában még egy impozáns, egész alakos Petőfi -, és egy Szendrey Júlia - szobor őrzi a költő emlékét. A múzeumegyüttes része még a Szlovák Tájház is, mely a XVIII. század elején Kiskőrösre telepített szlovákság életmódját, öltözködési és kulturális tradícióit mutatja be.

Fejléc
Kiskőrös címer

Kiskőrösi termál- és strandfürdő

A termál- és strandfürdő a város belterületén, zöld övezetes-parkos környezetben helyezkedik el.


A strand befogadó képessége napi viszonylatban 1600 fő. Területén 2 db szabadtéri hidegvizes, 2 db (iker elrendezésű, pezsgőfürdős) thermálvizes (felülről fedett, oldalról nyitott) medence található.

A fürdő területén sportolási lehetőséget kínál a strandfoci-, a strandröplabda- és a teniszpálya.

A thermálmedencék vize minősített gyógyvíz. Nagy sókoncentrációjú, nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos, jódos-brómos héviz, melynek flór tartalma is jelentős. A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására.

Fejléc
Akasztó címer

Akasztói Horgászpark és Halascsárda

Az Akasztói Horgász- park és Halascsárda egyedülálló létesítmény az Alföld szívében.


A környék egyik legnépszerűbb pihenőhelye, mely tartalmas szórakozást és kikapcsolódást biztosít a család minden tagjának.

A komplexum területén a szikesen kialakított 5 db horgásztó jelenti az ország legnagyobb horgászparadicsomát. A horgásztavak mellett, lehetőség van a 45 hektáros termelőtóban való horgászásra is, amelyben a haltenyésztés is folyik. 4.8 hektáros a tavak területe, köztük szépen kiépített sétautak.

2005 nyarán nyílt meg a strand rész, ahol nyugodt, fákkal övezett, ápolt, parkosított zöld környezetben pihenhetnek a vendégek természetes, de szűrt vizű, homokos aljú strand tó partján. A fürdőtó vízminőségét biológiai módszerrel tartják tisztán. A strand területén egy nagyméretű, térköves padozatú pezsgőfürdőt is található, amelynek vize szezonban állandóan 36-37°C. A fürdőtó partján szauna, tusoló, a strandépületben öltözők találhatók, zárt szekrényekkel, mosdókkal, tusolókkal, illetve büfé is üzemel. Télen a 0,5 méteresre leengedett tóvíz, tükörsima jéggé fagyva biztonságos, kitűnő lehetőség a korcsolyázás szerelmeseinek.

Fejléc
Dunaújváros címer

Pentele híd

A Pentele híd Dunaújvárost köti össze Dunavecsével, egyúttal a Dunántúlt az Alfölddel. Ismert még Dunaújvárosi híd és M8 Duna-híd néven is.


A híd 2005-2007 között épült fel. A leállósávokkal együtt 6 sávos autópálya, kerékpárút és járda található rajta. 1995-ben hozták létre a "HÍD" Dunaújváros és Környéke Egyesületet a híd megépítéséért való összefogásra és a térség fejlesztésére. A híd neve Dunapentele falura utal, ami Dunaújváros helyén állott a szocialista városépítés előtt.

Fejléc
Dunaújváros címer

Intercisa Múzeum

Az Intercisa Múzeum Dunaújváros és környékének régészeti, történeti és néprajzi emlékanyagát gyűjti, őrzi, s mutatja be állandó és időszaki kiállításain.


A Dunai Vasmű, valamint a köré épített város területén bronz- és római kori telep és temető volt. A múlt században, illetve a XX. század első felében itt napvilágra került értékes leletanyag a Magyar Nemzeti Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményeit gyarapította. A városépítéssel párhuzamosan folytatott régészeti leletmentések során felhalmozódott hatalmas ásatási anyag szükségessé tette a helyi múzeum létrehozását.


Az 1951-től mostoha körülmények között működő intézmény 1970-ben foglalhatta el jelenlegi otthonát, a Weiner Tibor (1906-1965) által tervezett egykori pártházat, Dunaújváros szocreál városmagjának egyik legjelentősebb épületét.


1975-től viseli az intézmény Intercisa (az ókori településelőd) nevét, mely a római határvidék Magyarországon legjobban feltárt állomása.

Fejléc
Dunaújváros címer

Aquantis Wellness- és Gyógyászati központ

Kilenc medencével, változatos élmény- elemekkel, csúszdákkal, gyermek- pancsolókkal várjuk vendégeinket.


Medencéink hőfoka 26 - 36 °C hőmérséklet között váltakozik. A fedett részben nagymedence, barlangmedence, pihenő- medencék és egy bármedence található, melyekben folyamatosan különböző kényeztető- és frissítő masszázselemek közül válogathatunk.


Ugyancsak a beltéri részben három csúszda és egy gyermekpancsoló is csábítja a fiatalabbakat. A belső nagymedencéből ki lehet úszni a külső medencerészbe, ahol szintén kellemes élmények: sodrófolyosó, pezsgőágyak, további hát- és vízsugármasszázs elemek várnak bennünket.


A szabadtéri részen egy gyermek-, és egy nagymedence kínálja magát.